Hoe het gebruik van symboliek in mijn yogalessen me tot een betere schrijver maakt

Deel dit artikel

Na het lezen van een blog over het toepassen van symboliek kreeg ik inspiratie om te schrijven over mijn leerproces als yogadocent. Er zijn namelijk veel raakvlakken te vinden met het beeldend verwoorden van een verhaal. Iets wat je als schrijver als eerste leert.

De eerste keren dat ik voor de groep stond was ik zo zenuwachtig dat het me niet lukte om vanuit inspiratie, zonder een script, mijn les te geven. Ik kon door de zenuwen geen verbinding maken met mijn eigen gevoel en daardoor kon ik ook niets verwoorden.

Maar ik bleef oefenen.

Mijn ontwikkelingsreis als yogadocent en schrijver

De tweede keer les geven ging al beter, telkens werd ik een beetje zekerder waardoor de instructies wat makkelijker uit mijn mond kwamen. 

Eva (mijn mentor) motiveerde me hoe ik het beste de houdingen en bewegingen beeldend kon verwoorden. Dit door te voelen wat er in mijn eigen lijf gebeurde. Te ervaren door het zelf te ervaren. Uit te spreken waar ik spanningen en bepaalde sensaties voelde. Ik vond hierdoor de juiste woorden zodat mijn instructies ook helder werden.

Ik leerde mijn eigen woorden te vinden, zodat mijn lessen geen ingestudeerd script werd. Het voelde goed om op deze manier les te geven.

Hoe meer ik daarop focus, hoe leuker het lesgeven is. Ik gebruik mijn eigen levenslessen, maar ook mijn ervaringen als schrijver.

Mijn doel is dat mensen zich naar aanleiding van mijn instructies de houding al voor zich kunnen zien. Ik kan dan nog beter persoonlijke instructies geven.

De synergie tussen yoga-instructie en schrijfvaardigheid

Elke keer als ik een mooie zin tegenkom, schrijf ik het op. Of een mooie verbeelding van een gevoel of houding. En beetje bij beetje vul ik mijn instructie en zinnen aan. Verrijk ik mijn woordenschat en verbeelding terwijl ik tegelijkertijd mensen leer om naar binnen te keren. Ik leer door les te geven. Door te doen. En ik ben ervan overtuigd dat het me ook tot een betere schrijver maakt.

Vooral in de ontspanningfase van mijn lessen vind ik het leuk om met fijne bewoordingen- zinnen mensen heerlijk te laten ontspannen en genieten. Precies net zo als bij het lezen van een goed boek.

Aanbevolen voor jou

Ontvang gratis het werkboek

Met zes hacks waarin je:

  • Ontdekt wat jouw creatieve verlangens zijn en hoe je ze kan omzetten naar een intentie.
  •  Antwoord vindt op welke wijze je je angsten daarover kunt aanpakken.
  • Praktische invulopdrachten en meditaties krijgt, zodat je direct aan de slag kunt.
  • Leert wat je kunt doen voor meer helderheid,
    focus en vertrouwen. Ben je er klaar voor om je in te schrijven?