Wat J.K. Rowling je kan leren als creatief

Deel dit artikel

Ik vroeg me altijd af waarom Harry Potter, naast het hele magische aspect, mij zo trok.

Totdat ik er achter kwam hoeveel levenslessen in het verhaal zijn verwerkt. 

Hoe fijn is het dat dit verhaal je onbewust leert om vol vertrouwen en moed de confrontatie aan te gaan met je angsten en levenslessen. Maar ook om met behulp van liefde, jezelf en anderen te helen.

J.K. heeft al haar ervaringen vanuit haar eigen leven verwerkt in het leven van Harry Potter.

Ik vind dat daar creativiteit om draait; dat je je levenslessen kan delen zodat anderen zich geraakt voelen. Dat was ook de intentie van J.K. Rowling met het verhaal van Harry Potter en hiermee heeft ze een bestseller geschreven. Ook maakte ze zichzelf een van de bestbetaalde schrijvers ter wereld.

De lessen die J.K. Rowling heeft verwerkt.

Hieronder som ik een aantal levenslessen die me opvielen:

 • Liefde is Harry zijn grootste kracht. Harry overwint alles omdat hij vanuit liefde handelt.
 • Voldemort en de dooddoeners maken je duidelijk dat je je moet verzetten tegen de bevrediging van het ego want uiteindelijke levert het hun niets op.
 • Dat als je om je angst kan lachen ze geen effect meer op je hebben. De boeman is hier een goed voorbeeld voor. Je hoeft je angst alleen maar op een lachwekkende manier voor te stellen.
 • Hoe dementors, net als een depressie alle vreugde uit je kunnen zuigen. En hoe je je daar tegen kan beschermen. Hoe je jezelf dus kan beschermen door middel van spreuken. In ons geval gebedjes, affirmaties, etc.
 • Dat gruzielementen het ego versterken van Harry en Ron, net als bepaalde triggers in je leven je schaduwkanten versterken.
 • Wat overvloed betekent. Hoe je iets kan krijgen, als je het maar voor het goede gebruikt. Zoals de steen der wijzen die Harry in zijn broekzak vond.
 • Dankbaarheid toepassen in je leven. Hoe Harry ondanks zijn verlies, kan kijken naar wat hij wel heeft en de zegevlier breekt.
 • Wat ook nog een fijne afsluiting is, is eigenlijk het einde. Ook al waren daar niet veel mensen echt tevreden mee. Het einde van de boeken laat namelijk zien dat succes cyclisch is en dat Harry zijn succes en ervaringen aan de volgende generatie geeft. Harry geeft door aan zijn kind dat hij mag kiezen vanuit liefde. Hoe mooi is het dat je aan je kinderen levenslessen kan mee geven, omdat je zo hard aan jezelf heb gewerkt. Je angsten worden niet meer generatie op generatie meegenomen waarbij de wereld alleen maar mooier wordt. 
 • Hoe je kan leren loslaten. Harry offert letterlijk zichzelf op door alles uit handen te geven. Dat je puur op basis van vertrouwen alles kan overwinnen. Die laatste vind ik wel het mooiste. Harry leert ons te kunnen vertrouwen op de liefde door het hoe los te laten.

Welke levenslessen en/of ervaringen zou je verwerken in jouw werk?

Aanbevolen voor jou

Ontvang gratis het werkboek

Met zes hacks waarin je:

 • Ontdekt wat jouw creatieve verlangens zijn en hoe je ze kan omzetten naar een intentie.
 •  Antwoord vindt op welke wijze je je angsten daarover kunt aanpakken.
 • Praktische invulopdrachten en meditaties krijgt, zodat je direct aan de slag kunt.
 • Leert wat je kunt doen voor meer helderheid,
  focus en vertrouwen. Ben je er klaar voor om je in te schrijven?