Het ontgrendelen van jouw creatieve kracht

Deel dit artikel

Mijn intentie met deze blog is dat je weet wanneer je iets vanuit een creatieve flow creëert en iets vanuit je bewuste denken. Ook ben je op de hoogte van je ideale bewustzijnstoestand tijdens het creëren, namelijk de alfastaat waarbij er tegelijk alfa en bèta hersengolven optreden. Tijdens het maken van je creaties, bijvoorbeeld het schrijven van een novelle, kun je tussen de alfa en bètagolven staat wisselen. Dan bedoel ik de periode dat je het schrijft, en niet herschrijft.

Je hersenactiviteit is meetbaar in frequenties, via hersengolven. In de gamma stand, de snelle hersengolven, ben je actief naar buiten gericht. Hoe langzamer de hersengolven hoe meer je naar binnen keert.

De alfastaat: balanceren tussen intuïtie en rationaliteit

Jouw bron van creativiteit bevindt zich in het onderbewuste. Het onderbewuste is het niveau van de ziel. Ik geloof dat onze ziel in contact staat met het universum, daar waar alle inspiratie vandaan wordt gehaald. Want laten we eerlijk zijn, na een aantal uren heb je bepaalde punten wel uitgedacht.

Vaak komen de ideeën en oplossingen op momenten dat je niet nadenkt, maar ontspannen bezig bent. Het komt je dan zomaar aanwaaien. Dat kan tijdens het fietsen zijn, muziek spelen, creatief werk of na een fijne meditatie. Deze staat bereik je dus ook tijdens het creëren, omdat je geniet van het proces. Je komt dan in contact met je scheppingsdrang en bevind je hierdoor gemakkelijker in de alfastand. Het is een bewustzijnstoestand waarin je tegelijkertijd alert en ontspannen bent, maar ook ontvankelijk en geconcentreerd. De alfastaat zorgt voor een balans tussen de werking van het linker en rechter hersendeel. Het intuïtieve als wel het rationele.

Het onderbewuste en de bron van creativiteit

Misschien voel je zelf wel het verschil tussen een creatieve workflow en een wat stroperige, stroeve workflow. Met een creatieve workflow merk je dat je als vanzelf iets creëert. Op dat moment schakel je het denken uit. Sommige schrijvers pennen niet voor niets de woorden neer: NIET DENKEN op voordat ze beginnen met schrijven. Het lijkt dan alsof ideeën en inspiratie via jouw brein tot je komen en niet door je brein gaan. Dat je hersenen als het ware deze ideeën geleiden, maar dat het niet door je brein wordt bedacht. 

Schrijfoefeningen: toegang tot het onderbewuste

Je intuïtie, de stem van je ziel, spreekt zich uit via je lichaam. Het gaat altijd gepaard met een weten waardoor je iets opschrijft wat je van tevoren nooit hebt kunnen bedenken. Het kan ook een sensatie zijn in je lichaam zoals een gevoel in je borst of bijvoorbeeld kippenvel omdat je weet wat je moet doen. Ook kan er een beeld voor je geestesoog komen en sommige mensen horen zelfs de woorden die ze letterlijk kunnen overschrijven. Inspiratie komt tot jou op een manier van de minste weerstand.

Om inspiratie te ontvangen en te creëren vanuit flow is het belangrijk om ruimte te scheppen. Dat doe je door zo min mogelijk prikkels tot je te laten komen en stiltes te creëren in je hoofd.

Focussen wordt tegenwoordig al lastiger omdat we gewend zijn om afgeleid te worden. Doordat je stilstaat, maak je dus ruimte om gewoon te beginnen met sprankjes en vonkjes informatie dat je te binnen schiet. Soms kan dit een woord zijn, een beeld, een plaats, een weten en vanuit daaruit werk je het uit.

Het helende aspect van creativiteit

Tijdens het uitwerken komt er vanzelf meer omdat je doet wat je leuk vindt. Je voelt je dan zowel verbonden met het aardse als wel de kosmos. Het gaat jou als creatief om het proces niet zozeer om erkenning. Je kunt in je werk al je emoties en gevoelens verwerken, waardoor je creaties helend voor jou zijn en anderen herkenning erin zien. Je heelt je zelf als het ware door je creatief te uiten.

Soms is het fijn om je intuïtie aan te spreken met een schrijfoefening. Door gebruik te maken van een pen komen soms hele verhalen eruit voordat er eindelijk wat waardevols tussen zit. Wanneer je vrij schrijft, zonder te letten op of het er goed staat, zoals journalen, maak je ruimte voor je onderbewuste. Maar ook het bewuste krijgt een plek om zijn gal te spuiten. Begin bijvoorbeeld eens met de vraag: hoe voel ik me vandaag en misschien eindig je met een gedetailleerde herinnering uit je verleden waarin je heel gelukkig was. Ik schrijf elke ochtend in mijn dagboek vanuit het principe van de Morning Pages uit de bestseller: The Artist Way. Een echte aanrader!

Een uitnodiging voor je creatieve reis

Wat ik ook vaak doe voordat ik ga schrijven aan mijn novelle is mezelf gronden (zie mijn grondingsmeditatie) zodat ik verbinding kan maken met het universum, mezelf en de aarde. Ik zet daarna een binaural beats aan (geluid tussen de  8-14 Hz), waardoor ik makkelijker in de alfastaat blijf. Mijn werkplek is rustig en licht en er zijn fijne schatten uit de natuur te zien waardoor ik me prettig en verbonden voel. 

Dus wil je uit je creatieve blok stappen? Zorg dat je wat minder in je hoofd zit en wat meer werkt met je hart.

Wil je wat hulp daarbij? Beluister dan mijn grondingsmeditatie via mijn Spotify podcast of download mijn zes hacks om je creativiteit te laten stromen.

Aanbevolen voor jou

Ontvang gratis het werkboek

Met zes hacks waarin je:

  • Ontdekt wat jouw creatieve verlangens zijn en hoe je ze kan omzetten naar een intentie.
  •  Antwoord vindt op welke wijze je je angsten daarover kunt aanpakken.
  • Praktische invulopdrachten en meditaties krijgt, zodat je direct aan de slag kunt.
  • Leert wat je kunt doen voor meer helderheid,
    focus en vertrouwen. Ben je er klaar voor om je in te schrijven?